planetbabel

header_boros_kerekes_planetbabel(2)

Boros Mátyás és Kerekes Gábor kiállítása
Szent István Bazilika, Lovagterem
2016.07.20 – 2016.09.18.

A két művész papír alapú alkotásai a síkból mindig a térbe törnek, és művészetükben évek óta megjelenik hol közvetve, hol egészen konkrétan a bábeli tematika és a hozzá kapcsolódó jelenségek, kérdéskörök. Most együtt mutatják meg a helyspecifikus, nagyméretű, térbeli alkotásaikat a Bazilikában, melyeket a közönség itt láthat először.

Miért pont ezt a teret választották? Miben látja Boros és Kerekes korunk Bábelét?

Hogyan látja a hetvenes években született generáció a megélt és végignézett technikai innovációt, információrobbanást? Mi változott, hogyan alakult a társadalom, a kommunikáció? Veszélyben a társas érintkezés, a szociális háló? Hogyan alakulhat életünk egy léghajón? És mi történik egy “bábeli” tornyon, ha nem rombolják le?

Boros Mátyás kísérleti, fúziós grafikai technikákat használ. Művei középpontjába a bábeli tematika jelenkori áthallásait helyezi: a kommunikációt, annak torzulását, vagy teljes hiányát. Ezen keresztül pedig a közös élmény, és közösség széthullása, megszűnése. Jelenünk a „nagy közös értetlenség kora”, a szétesés előtti pillanat, ez jelenik meg a térben is megmozgatott installációiban.

Kerekes Gábor az újrahasznosítás szempontjából is fontos újság-kollázsokból hozza létre nagyméretű, térbeli alkotásait. Képi világára jelentős hatást tett a sci-fi irodalom, azon belül is a steam-punk irányzat. Munkamódszerével illeszkedik a nemzetközi recycling art tendenciákhoz is. Ennek elvét követve készíti ő is installációit, melyek alternatív megoldást jelenthetnek a túlélésre.

A helyszín választása tudatos, a koncepció része a befogadó tér szakrális mivolta. A Lovagterem a Szent István Bazilika épületén belül közvetlenül a kupola alatt helyezkedik el, a toronyban a 360°-os panoráma kilátást csak ezen áthaladva lehet elérni – és át is haladnak rajta naponta nációk százai, ezrei. E tér így egyfajta átmenetet képez, egyensúlyoz profán és szakrális határán, ahogyan a kiállított művek is.

Bábel. Babilon. Torony. Zűrzavar. Mindig van. Mindig lesz?
Boros Mátyás – Grafikák, nyomatok. Puritán letisztultság. Jelen.
Kerekes Gábor – Kollázsok, újságok. Tobzódó képáradás. Jövő.
planetbabel. Budapest, Bazilika.

megnyitó időpontja: 2016.07.20. 19 óra
megnyitja: Készmann József művészettörténész
finisszázs időpontja: 2016.09.08.