Színek a gyerekkorból – Interjú Pap Gitta festőművésszel

logo_nymd_f-1

 

Az október 8-i Nyitott Műtermek Délutánja keretében téged és munkáidat is megismerhetik a látogatók az Elnök utcai műteremházban. Bemutatkozásképpen mit osztanál meg magadról?

Festőművész vagyok, aki nem a művészetéből él. 2006-ban végeztem a Magyar Képzőművészeti Egyetemen festő szakon. Azóta igyekszem olyan munkákat vállalni, ami valamennyire kötődik a szakmámhoz is és mellette szabadidőmben a műtermemben festek.
Többször dolgoztam restaurátorokkal, illetve díszítő-festő munkáim is voltak korábban, jelenleg pedig egyedileg készített harisnyákat festek. Volt pár olyan év az életemben, amikor nem kreatív munkával tartottam el magam, de nem szerettem, mert elég sok energiával járt és a munka után már a festészetre sem maradt energiám, ezért váltottam.

PappGitta_03

Mikor döntötted el azt, hogy festő leszel?

Nem tudom pontosan, mivel gyerekkorom óta foglalkoztatott a művészet, mint kifejezési forma. Ez annak is köszönhető, hogy a nagyapám is festőművész volt és a lakásunkban kikerülhtetlen volt De nem csak itt vettek körbe a képek, hanem sok képet láttam kiállításokon, könyvekben, albumokban. Ez már akkor, a gyerekkoromban megfertőzött és éreztem, hogy ezzel szeretnék foglalkozni. Azt még nem tudtam pontosan, hogy festő leszek-e vagy valami más kifejezési forma érdekel, de azt tudtam, hogy művészettel szeretnék foglalkozni mindenképpen.

Pályaválasztáskor még inkább grafikus szerettem volna lenni – talán dacból, hogy ne a családi hagyományt kövessem -, de a zebegényi művésztelepen volt egy tanárom, aki megmondta, hogy szerinte festőnek kellene lennem. Ezt átgondolva rájöttem, hogy igaza van, mert számomra fontosak a színek és tényleg ez lenne számomra a megfelelő kifejezőeszköz.

Van kedvenc festőd?

Nincs kifejezetten egy, sok van.

És van-e olyan művész, akit úgy érzel, hogy hatással van most rád?

Elsősorban nem a festőművészek érdekelnek. Például nagyon fontos pillanat volt számomra, amikor találkoztam James Turrell munkásságával.

Honnan gyűjtesz inspirációt?

Mindenhonnan. Filmekből, könyvekből, interneten, kiállításokon. Igazából ez nem tudatosan működik az esetbemben, hanem utólag jövök rá a képeim vizsgálásakor, hogy bizonyos dolgokat azért festettem meg, mert akkor az a valami foglalkoztatott, de akkor, amikor éppen csinálom, azt nem tudom megmondani, hogy minek a hatására alkotok.

Hogy kezdesz hozzá egy képhez? Mi a kiindulópontod? Azt említetted, hogy ösztönösen alkotsz, a kép nincs előre eltervezve a fejedben, hanem az alkotás közben alakul, formálódik….

Egy időben használtam olyan technikát, hogy egy összegyűrt papírt befestettem és azt rányomkodtam a vászonra és ez volt a kiinduló pont, de ezt most már ezt nem csinálom, hanem egyszerűen csak elkezdem a képet. Felfestek egy színt a vászonra, vagy kikeverek egyet és egyből ezután jön egy másik szín, tehát maga a folyamat abszolút ösztönös.

A korábbi képeiden láthatóak még a figurák, emberi alakok, de az újabb képeiden csak a színek és formák dominálnak, az emberek eltűntek teljesen.

Igaz, hogy az újabb képeken nincsenek rajta figurák, de a színeken túl, vannak vonulatok, mozgási irányok a képen belül. Ez alapján építkezek, hogy ne legyen a kép egy zárt dolog, hanem hagyom, hogy valamerre kifusson. Ez az egyetlen irányelv, amit figyelembe veszek jelenleg. Ezeknél a képeknél egy kicsit olyan, mintha visszatértnék a gyerekekoromba – akkor festettem ilyen teljesen non-figuratív dolgokat, amik csak színek voltak, és foltok. Egyszerűen csak élvezem, hogy festek és hagyom, hogy az ösztöneim vezessenek.

Gitta
A diplomamunkádnál volt egy homokos, murális technika, ez számomra nagyon izgalmas volt. Ezt is használod még?

Nemcsak a dilpomamunkámnál, hanem utána még elég sokáig használtam a homokot, de most elhagytam. Talán majd még visszatérek hozzá, de az utóbbi időben már nem szerettem annyira, mert kicsit keménnyé változtatja a felületet. Elveszíti a vászon a rugalmasságát valamennyire, hogyha ezt használom, és ez nem tetszett, ezért hagytam el.

A technika kiválasztásánál is az ösztöneidre hallgatsz, vagy ez inkább tudatos döntés eredménye?

Ez sokkal inkább tudatos döntés, mivel a különböző technikáknak, például a vízes bázisú, illetve az olajfestéknek is más-más a megjelenése, más a felülete és mások a színei is. Ezeket figyelembe veszem és ezek alapján választok a különböző technikák közül, hogy bizonyos helyeken mennyire szeretném mélyen vagy lazábban alkamazni a színeket, a felületeket.

Mennyi időt töltesz itt a műteremben?

Hát, ez változó. Amikor kevesebb a munkám, akkor több időt, de általában megpróbálok hetente legalább kétszer bejönni. Nyáron több időm volt, akkor majdnem minden nap bent voltam.

Élettársaddal, Sütő Róberttel – aki szintén festőművész -, közös a műtermetek. Egyszerre, egymás mellett dolgoztok?

Főleg egymás mellett dolgozunk, de egyszer festettük együtt egy közös képet édesapám születésnapjára. Ezen kívül nem dolgoztunk még együtt, és egymás munkáiba nem igazán szólunk bele, de azt észreveszem, hogy hatással van rám.

Hol találkozhatunk legközelebb a képeiddel?

Szeptember közepén nyílt egy csoportos kiállításunk a Caffart Képzőművészeti Egyesülettel Pécsett a Civil Közösségek Háza Gerbauer Galériájában, ami október 6-ig látható. Egyéni kiállításom pedig jövő év februárjában lesz a Lakásgalériában.

Köszönöm Gitta, találkozunk október 8-án a Nyitott Műtermek Délutánja eseményen!

Heckler Krisztina

Az eredeti cikk itt olvasható


planetbabel

header_boros_kerekes_planetbabel(2)

Boros Mátyás és Kerekes Gábor kiállítása
Szent István Bazilika, Lovagterem
2016.07.20 – 2016.09.18.

A két művész papír alapú alkotásai a síkból mindig a térbe törnek, és művészetükben évek óta megjelenik hol közvetve, hol egészen konkrétan a bábeli tematika és a hozzá kapcsolódó jelenségek, kérdéskörök. Most együtt mutatják meg a helyspecifikus, nagyméretű, térbeli alkotásaikat a Bazilikában, melyeket a közönség itt láthat először.

Miért pont ezt a teret választották? Miben látja Boros és Kerekes korunk Bábelét?

Hogyan látja a hetvenes években született generáció a megélt és végignézett technikai innovációt, információrobbanást? Mi változott, hogyan alakult a társadalom, a kommunikáció? Veszélyben a társas érintkezés, a szociális háló? Hogyan alakulhat életünk egy léghajón? És mi történik egy “bábeli” tornyon, ha nem rombolják le?

Boros Mátyás kísérleti, fúziós grafikai technikákat használ. Művei középpontjába a bábeli tematika jelenkori áthallásait helyezi: a kommunikációt, annak torzulását, vagy teljes hiányát. Ezen keresztül pedig a közös élmény, és közösség széthullása, megszűnése. Jelenünk a „nagy közös értetlenség kora”, a szétesés előtti pillanat, ez jelenik meg a térben is megmozgatott installációiban.

Kerekes Gábor az újrahasznosítás szempontjából is fontos újság-kollázsokból hozza létre nagyméretű, térbeli alkotásait. Képi világára jelentős hatást tett a sci-fi irodalom, azon belül is a steam-punk irányzat. Munkamódszerével illeszkedik a nemzetközi recycling art tendenciákhoz is. Ennek elvét követve készíti ő is installációit, melyek alternatív megoldást jelenthetnek a túlélésre.

A helyszín választása tudatos, a koncepció része a befogadó tér szakrális mivolta. A Lovagterem a Szent István Bazilika épületén belül közvetlenül a kupola alatt helyezkedik el, a toronyban a 360°-os panoráma kilátást csak ezen áthaladva lehet elérni – és át is haladnak rajta naponta nációk százai, ezrei. E tér így egyfajta átmenetet képez, egyensúlyoz profán és szakrális határán, ahogyan a kiállított művek is.

Bábel. Babilon. Torony. Zűrzavar. Mindig van. Mindig lesz?
Boros Mátyás – Grafikák, nyomatok. Puritán letisztultság. Jelen.
Kerekes Gábor – Kollázsok, újságok. Tobzódó képáradás. Jövő.
planetbabel. Budapest, Bazilika.

megnyitó időpontja: 2016.07.20. 19 óra
megnyitja: Készmann József művészettörténész
finisszázs időpontja: 2016.09.08.


Filp Csaba kiállítása, Zlatá Koruna cisztercita kolostor


Kiállítás ajánló – SAPIENTIA NIHIL NOVUS – Filp Csaba kiállítása, Zlatá Koruna cisztercita kolostor (Csehország)

A Moldva parti kolostorban Filp Csaba múlt héten nyílt kiállításának képein Juan Sanchez Cotan spanyol festő kompozícióira utal. Cotan életének jelentős részét egy karthauzi kolostorban töltötte és ott festette csendéleteit. Képein kőkeretekben, sötét háttér előtt láthatunk felfüggesztett tárgyakat.
Cotan képein ez a sötét háttér arra a sötétségre utal, amiben minden dolog elenyészik.
A fény amiben a tárgyakat látjuk az élet fénye.  Az életre utalhat a felfüggesztésre használt fonal is.
A világos-sötét kontrasztra épülő festői stílus, a “tenebrizmus” a barokk időszakban volt népszerű. Ebben az alapvetően szakrális festészetben a drámai kontrasztokkal próbálták érzékeltetni az emberi lét élet és halál közti feszültégét. Filp Csaba képein a saját eszközeivel ugyanezt próbálja elérni, mert nem lehet azt mondani, hogy a 21. században ez a probléma nem aktuális.

IMG_8469  IMG_8477

Kondor Attila: A figyelem útjai


Szeretettel várom/várlak 2015. március 17-én este 8 órára
Kondor Attila: A figyelem útjai
című kiállítás megnyitójára az A38 Hajó kiállítótermébe!
Numen részlet 2015mail

A megnyitón bemutatásra kerül A figyelem útjai II.
című festményfilm!
Részlet a film előző részéből:

Az animációs loop-ot Szalai Péter tablaművész és Szőke Szabolcs zeneszerző élő zenei kísérete vezeti be.
A kiállítást Szaladják István filmrendező nyitja meg.

Megtekinthető 2015. március 18-tól 31-ig.
Kérjük, kiállítás-látogatás előtt egyeztessen a következő telefonszámon:+36 1 464 39 40!
Cím: A38 Hajó, Petőfi híd budai hídfő
További információ: Horváth Judit (hjudit@a38.hu)
Végtelen könyvtár II. részlet-mail 2014

config. Sütő Róbert kiállítása


config_suto_robert_meghivo_webconfig_suto_robert_meghivo_web2

Az Érdi Galéria szeretettel
meghívja Önt és barátait
2015. február 27-én (pénteken) 18 órára
Sütő Róbert festőművész
config.
című kiállításának megnyitójára.

Megnyitja:
Kabai Lóránt költő stb.

Közreműködik:
Dresch Mihály szaxofonon

A kiállítás megtekinthető:
2015. március 21-ig, vasárnap és hétfő
kivételével 10-től 18 óráig.
Érdi Galéria, Érd, Alsó u. 2. | www.erdigaleria.hu

Culture-o-shock at the Artmarket and in the NextArt Gallery


KIM CORBISIER – THE SWALLOW QUEEN


cropped-age_logo_web3September 11, 2014 · by  · in Exhibition openingsInterviews. ·

Pepper Art Projects is a Budapest based non-profit organization with an overall aim to support emerging artists by finding opportunities and making valuable contacts outside of the commercial gallery scene. Now the team is working on a retrospective exhibition to commemorate the life and art of Kim Corbisier who died in 2012 at a very young age.

Observation, 2009

Observation, 2009 – private collection

Barbara Dudás: What should we know about the artist, why did you think it is important to organize an exhibition in her memory?

Pepper Art Projects: Kim’s talent was discovered during her studies at the University of Fine Arts in Budapest, where she won the creative scholarship called Fundamenta-Amadeus. After graduation in 2010, she participated in KOGART’s exhibition called‘Fresh’ and also received a special award. Her biggest success was a 2nd place inSTRABAG’s competition. According to her master’s opinion, she was an exceptional talent who managed to create a significant oeuvre in just a few years. The aim of our memorial Exhibition is to present this oeuvre in the most complete form. In order to do this, we would like to show some masterpieces from private collections which were never seen by the audience before. Furthermore we collected some archive videos showing Kim or where she is the main character.

BD: She had a rather rugged destiny, lost her parents (a Korean mother and a Belgian father) very early and ended up in Budapest with a Hungarian stepmother. Had eating disorder, drug problems and tempestuous relationships – these on the whole led to her unfortunate suicide. How well should we know these details, the personal background to understand her art?

PAP: Kim had an extraordinary personality which triggered extreme reactions in people. There is no doubt about that her personal tragedy was a strong driving force in her life but I think that her death was rather a tragic drug related accident than a suicide. In her art, she usually used her life’s events and their places as a theme. In the rare occasions when her tragedy appeared in her works, it was processed objectively, so I don’t think it is vital to get too much into the details about her tragedy to get a good understanding of her art.

La marché, 2009

La marché, 2009  – private collection

BD: Why did you choose Dunaújváros as a location? What is her relation to the city?

PAP: In Kim’s childhood she and her stepmother moved to a small village called Nagyvenyim which is right next to Dunaújváros. She went to primary school here but her secondary school was back in Dunaújváros, so we thought this city would be an authentic choice.

BP: What is the meaning of the swallow nest metaphor in the title of the exhibition?

PAP: On one hand, the nest refers to a home which was an eternal desire for her throughout her whole adult life but never fulfilled. On the other hand, there is a video of her, where she makes a nice simile related to swallows.

BD: What is the Pepper Art Project’s role in the organization process? Are you planning to edit a catalogue/monography as well?

PAP: First Nagyvenyim’s leaders asked us to organize a memorial exhibition. During the work we made lots of interviews with friends and collectors, and started to regard this exhibition more and more important. According to our plans a catalogue will accompany the exhibition and the work will be continued further on.

MEGHÍVÓ

Nest – in memoriam Kim Corbisier

Intercisa Museum, Dunaújváros

25.09.2014 – 22.10.2014

The opening will take place on 25 September at 7pm.


The TINA. B. in the Japanese Salon of Pepper Art Projects

TinaB

You are cordially invited to attend on the presentation of TINA. B. in the Japanese Salon of Pepper Art Projects. What we offer? Cutting edge international video art, where art meets science.

The international festival of contemporary art, Tina B., has a new destination on its tour. The next stop of the festival, which is this year dedicated to science, will be in Budapest. Tina B., together with the support of Flash Art Hungary magazine, Pepper Art Projects and Hungarian art consultant Anna Bagyo, is preparing a special event with the presentation of a concept of Tina B. and Art in public places by the founder of the Tina B. festival, Monika Burian Jourdan, together with a unique selection of international contemporary video art.

The event will take place in Andrassy Street 45
on 28 May, 2014, from 7 pm.

Free entry


(Magyar) A Pepper Art Projects ismét a Nexonnál

A Pepper Art Projects bemutatta Bárdosi Katinka, Boda Melinda és Kiss Viktória egy-egy alkotását a Nexon-Milton által rendezett BÉR Akadémia három konferenciáján 2014. január 14-én, 16-án és 21-én.


(Magyar) Magyar Logisztikai Egyesület – XVIII. Logisztikai Konferencia és Fórum

2013. február 21-én a Magyar Logisztikai Egyesület által megrendezésre került a XVIII. Logisztikai Konferencia és Fórum kapcsolatépítő vacsoráján a Danubius Hotel Gellértben nemzetközi közönség előtt angol nyelvű előadásban mutattuk be Bárdosi Katinka, Kondor Attila és Tompai Ildikó egy-egy festményét.

(Fotók: Doór Zoltán)