press


images

Index.hu
2015.11.03.

duol

A titkos város és a többiek

DH Online
2015.05.23.

duol

Nem is volt szovjet modell!

DH Online
2015.05.22.

dstv_logo_uj

Történész találkozó

DSTV
2015.05.21.nol

A női szerepek – ma

Magyar Narancs
2015. ápr. 14.


pesti_est

A nő kilencszer

Pesti Est
2015 április 09
nol

Pedig nagy az erdő

2014.10.03pesti_est

A Pepper Art Projects
és Góbi Rita közös munkájáról ír a Pesti Est


2013


hegvideki_onkormanyzat

Vasba írt gondolatok az Üzenőfalon

www.hegyvidek.hu
2013. 11. 19.


264x68xmagyarszo_logo.png.pagespeed.ic.32zwguO8m1

Temerinből a világ

www.magyarszo.com
2013. október 7.


hegyviek_tv

OTOK HVAR -Hegyvidék televízió – Kultúrpont

www.hegyvidek.hu
2013. június 5.


hegvideki_onkormanyzat

HORVÁTORSZÁG A HEGYVIDÉKEN

www.hegyvidek.hu

2013. 06. 04.


muerto logo

Boda Melinda kiállításáról, MŰÉRTŐ

muerto001


mh_logo

Szimbolikus terek perspektivikusan

Kiállítás. Klasszikus épületrészletek és a transzcendencia találkozása

Lehet-e ábrázolni az ábrázolhatatlant? Kondor Attila olajfestményein épületrészletek és ókori motívumok alakulnak teljességélménnyé. Az egykori Japán kávéház helyén, az Írók Boltja feletti három, egymásba nyíló utcafronti szobákból álló Pepper Art Galériában kapott helyet a művész Orientációk című, könyvbemutatóval egybekötött kiállítása.

Kondor Attila műveiben a transzcendencia megragadására törekszik: az eredeti helyükből kiemelt, s a perspektivikus térben elhelyezett épületrészletekkel a végtelen, a világmindenség, a feltétlenség vagy éppen a szemlélődés folyamatát igyekszik kifejezni.
A művész eddigi munkásságából szerkesztett album bemutató tárlata csupán töredékét tartalmazza a fotók után készített architektúráknak. Mégis: a kiállított olajfestmények egy természettudományosan gondolkodó művészről vallanak. Az album témái köré szervezett képsorozatai vegyítve láthatók az egybenyíló szobák falán, s a tárlat különböző szögeiből szemlélve más-más értelmezést nyerhetnek.
A Teremtetlen Fény című munka a középső teremben kapott helyet: a festmény a Feltétlenség jele című sorozat egyik darabja, a vakító fehér vonalat akár a pozitív-negatív forma megtestesülésének is tekinthetjük. Hasonló koncepciót követnek a Figyelem I. és II. című munkák is, amelyeken a szimmetrikus kertet keresztülszelő utak válnak el éles vonallal a tájtól, legyen az élénkzöld vagy sötét távolba vesző, akár elmosódó szürkésfekete. Kondor tájképei nyitott kompozíciók, a teljesség kiragadott részletei, amelyek a képtéren kívül folytatódnak, de zárt szerkezetet alkotnak. Munkái meghatározó eleme a ritmus, amelyet matematikai pontossággal megrajzolt környezet és az üresen hagyott felületek játékával ér el.
A még két hétig látogatható alkotások elrendezése – a megtöltött képrészletek épp olyan erővel hatnak, mint az üresen hagyott felületek – jól tükrözi a munkák által sugallt kimért, az elmélyült szemlélődést megteremtő nyugalmat.

Szilléry Éva


figyelo-logo

FIGYELŐ

2010./51–52. szám – december 27.

Átfestett határok

Kortárs művészeti piac – szerző: Zeisler Judit

A Multicont Zrt. egykori vezérigazgatója és résztulajdonosa, Molnár Mihály 2003-ban találkozott először kortárs művésszel: lánya rajztanárával. Kondor Attilának a lakására is ellátogatott, hogy megnézze festményeit. Ám a „meghatározó” vásznat, amely végül döntő hatással volt rá, egy másik alkotó, Filp Csaba készítette. A kép olyannyira megfogta, hogy nemcsak vásárolt e művésztől, de neki és másoknak is kiállításokat kezdett rendezni a szállítmányozási cég elegáns Andrássy úti irodájában, az ügyfelek nem kis örömére. Közben a fiatal művészek, köztük Pap Gitta, Pálfi Balázs, Sütő Róbert és Makhult Gabi műveiből saját gyűjteményt is felépített. A barátaival közösen tulajdonolt vállalkozást 2008-ban eladták. Molnár két éves pihenést követően az idén saját művészeti non-profit kezdeményezésbe fogott, Pepper Art Projects néven. A komplex program részeként friss diplomásoknak igyekszik műtermeket létrehozni üres irodákban. Az irodaházak bérlőit próbálja rábírni arra, hogy néhány ezer forinttal járuljanak hozzá a rezsihez. Cserébe a segítők válogathatnának a művészek munkáiból az évente rendezett tárlaton. „A cégvezetők megismerhetnek egy eleven kortárs művészt, míg az alkotó nyithat a külvilág felé, beágyazódhat a környezetbe” – vázolja a win-win helyzetet Molnár. Mint fogalmaz, „nem pénzt kell adni a művészeknek, hanem lehetőséget, hogy dolgozzanak”. A projekt első kiállítása december 1-jén nyílt meg egy üres irodában.”

A cikk teljes terjedelmében az eredeti helyén itt olvasható


klubradio

KLUBRÁDIÓ – Mecénás

Műsorvezetõ:Balog József »
2010. November 22.

Pepper Art Projects – egy új elképzelés a kortárs képzőművészet támogatására!
Háttér és kiállítás ajánló Molnár Mihály műgyűjtővel!

Részlet a Klubrádió, Mecénás című műsorából.
Hallgassa meg a riportot!

Klubrádió>>


mnologo

Tárlat üres irodában
Pepper Art Projects: új utakon a magyar képzőművészetért

MNO – Magyar Nemzet Online -  2010.10.15 szerző:R. Kiss Kornélia

A magyar képzőművészeti élet sajátos világ, a pályakezdők zömének kevés az esélye, hogy elismerjék a műtárgypiacon, és ismertté váljon a közönség és a nemzetközi képzőművészeti élet berkeiben. Molnár Mihály művészetpártolóként úgy látja, a civil szféra bevonásával és közös munkával remek lehetőségekhez juttathatjuk ezeket az alkotókat, a műteremtől akár a külföldi szereplésekig.

Nem pénz-, hanem cselekvésközpontú kezdeményezésről van ez esetben szó, valójában csak a meglévő infrastruktúrák okos összekapcsolására és együttműködésre lenne szükség, véli Molnár Mihály, a Pepper Art Projects elnevezésű alapítvány létrehozója. Ennek szellemében, barátaival összefogva nemcsak a művészeket, hanem a kurátorokat, az esztétákat, más alapítványokat, a sajtót és a potenciális szponzorokat is megszólítaná átfogó művészetszervezési programjával. Az első, decemberben nyíló kiállítást például egy kihasználatlan irodahelyiségben rendezik majd, és a továbbiakban is szeretnének együttműködni üresen álló épületek tulajdonosaival, hogy műtermeket és kiállítótereket biztosítsanak a fiatal képzőművészeknek.

A minőséget garantáló kurátorok bevonása mellett műfajilag nem alkalmaznának semmiféle megkötést: a Pepper Art Projects éppúgy felkarolna egy ötletes street art megmozdulást, mint a klasszikus hagyományokat újraértelmező figuratív festészetet, a legfontosabb célcsoport pedig a galériás kapcsolatokkal nem rendelkező fiatalok lennének. Mint azt Molnár Mihály felvázolta: a frissen diplomázottak közül csupán néhány, kiemelkedőnek tartott fiatal pályáját karolják fel. Míg a többiek, már majdani életművük megalkotása előtt, szinte behozhatatlan hátrányba kerülnek. Nem csoda, ha az így háttérbe szorult fiatal képzőművészek közül rengetegen légüres térben érzik magukat és emiatt sokszor el is hagyják a pályát. Európa több országában a pályakezdő művészeknek lehetőségük van alkotóműhelyekhez, „inkubátorházakhoz” csatlakozni az indulás éveiben. Ez Magyarországon nem általános gyakorlat. – Azt szeretnénk, ha a kiemelten menedzselt művészek mellett a derékhad is széles körben ismertté válhatna, többen kapnának esélyt a bemutatkozásra és a hazai elitrétegen kívül a nagyközönség is megismerhetné, vásárolhatná műveiket – mondta el a projekt létrehozója, aki leginkább a szervezési és menedzsmentmunkában segítené a művészeket. – A magyar alkotók igen keveset szerepelnek külföldi kiállításokon, pedig nagyon sok a kvalitásos munka. Egy galéria érthető módon csak saját művészeinek alkotásait viszi el a határon túlra. Így céljaink közé tartozik a külföldi bemutatkozást segítő kapcsolatok kiépítése is – avatott be terveibe Molnár Mihály.

MNO – Magyar Nemzet Online – A cikk az eredeti oldalon