Kim Corbisier emlékkiállítás készül


artportal_logo_beta

artportal.hu
2014-07-31

A fájdalmasan fiatalon elhunyt, Magyarországon élt belga festőnő, Kim Corbisier emlékére rendez kiállítást ősszel a Pepper Art Projects. Keresik a vele kapcsolatos emlékeket, dokumentumokat is.

A Pepper Art Projectsnél rendszeresen foglalkoznak fiatal kortárs művészek pályájának segítésével, most viszont egy alkotó munkáit szeretnék minél teljesebben feltárni a közönségnek, akinek az életműve már lezárult. Ezzel kapcsolatban pedig egy nyílt felhívást is közzétesznek, ugyanis a művésszel kapcsolatos emlékeket, dokumentumokat is szeretnék felkutatni, illetve az esetleg még ismeretlen munkákat. Hanka Nóra projektvezető válaszolt az artPortal kérdéseire.

Kim Corbisier (1985-2012). Fotó: Szirtes András

Hanka Nóra (H.N.): Kim Corbisier korai halála ellenére gazdag életművet hagyott hátra, elsősorban képzőművészként, de többek között filmes karrierje is jelentős volt. Mindez idáig nem volt olyan kezdeményezés, mely a művek lehető legteljesebb gyűjtéséről szólt volna, bevonva a munkába galeristákat, műgyűjtőket, kollégákat és barátokat. A szervezők hisznek abban, hogy az életmű nem csak hazai de nemzetközi szempontból is releváns a kortárs művészetnek, és azon dolgozik, hogy az emlékét tovább vigyék.

Szomorúan rövid pála áll Kim Corbisier mögött. Mit kell tudnia róla, ki volt, miért fontos?

H.N.: Kim Corbisier már az egyetem alatt is kitűnt tehetségével, amelyet hamar felismert a művészeti közeg – kevesen kapnak például önálló műtermet ez idő alatt -, elnyerte a Fundamenta–Amadeus Alkotói Ösztöndíjat, majd a tanuló éveket aBest of diploma kiállítással zárta. Az egyik legnagyobb elismerés az ausztriai Strabag Festészeti Díj elnyerése volt 2011-ben, filmes munkái közül pedig a Pálfi György rendezte Nem vagyok a barátod című film tekinthető leginkább sikeresnek, mellyel a Cannes-i Filmfesztiválra is kijutott. A műgyűjtők is hamar felfedezték, és viszonylag hamar komoly vevőkörre tett szert. Kim Corbisier azon fiatal művészek közé tartozott, akik hamar rátaláltak saját hangjukra, stílusa egyedivé és összetéveszthetetlenné vált.

Corbisier munkái az Magyar Képzőművészeti Egyetem diplomakiállításán, 2010-ben. Fotó: MKE

Önöknek személyesen miért fontos az emlékezés?

H.N.: Szeretnénk, ha minél több mű és történet fennmaradna. A szervezés megkezdése előtt is nyilvánvaló volt, hogy Kim Corbisier után kutatva sok szál össze fog érni, azonban a munka előrehaladtával egyre több olyan szakmabeli kolléga vagy barát tűnt fel, aki szívesen mondja el a történetét, adja kölcsön a nála lévő képeket, vagy dokumentumokat. Az emberek nehezen dolgozzák fel a mai napig a tragikus halálesetet. Ez egy nagyon kényes téma, ugyanakkor legalább annyira hálás feladat. Fontosnak tartjuk, hogy ezek a történetek előkerüljenek és hogy hangsúlyt kapjon a személyesség, többek között ezért is esett a választás Dunaújvárosra a kiállítás helyszínéül.

 

A Pepper Art Projects felhívása

Kim Corbisier emlékkiállítás

A Pepper Art Projects 2014 őszén életmű kiállítást szervez a fiatalon elhunyt Kim Corbisier tiszteletére a dunaújvárosi Intercisa Múzeumban. Várjuk azok a kollégák, barátok, ismerősök jelentkezését, akik emlékeikkel, dokumentumaikkal, képeikkel szívesen közreműködnének abban, hogy a kiállítás anyaga és és katalógusa minél átfogóbb lehessen.
pepperartprojects@gmail.com

 Fotók: Strabag Art Award

Szerző: artPortal