Leopold Bloom Képzőművészeti Díj

Nemzetközi szintű elismerés magyar művészeknek


Az idén harmadik alkalommal megrendezésre kerülő Leopold Bloom Képzőművészeti Díj nyertese szeptember 4-én az Új Budapest Galériában került kihirdetésre.

 A rekordszámú, közel 130 pályázóból az előzsűri munkájának köszönhetően 15 művész jutott tovább. A főzsűri a digitális portfóliók megtekintése után 6 művészre szűkítette a listát majd budapesti műterem-látogatásuk után választották ki a győztest, aki elnyerte 10 000 eurós fődíjat és a külföldi bemutatkozási lehetőséget. Az értékelés során a zsűri fő szempontja – a művész portfólióját és kiállítási koncepcióját alapul véve – a művész munkáinak nemzetközi aktualitása volt.

 2015-ben a Leopold Bloom Képzőművészeti Díj nyertese:

_MG_3441

Katarina Šević

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=axCPULkr0JE

A díjátadó beszédeit az Ír Köztársaság Nagykövetségének ügyvivője, Ms Wendy Dorman-Smith nyitotta, aki kiemelte a díjalapítóinak, Mary McLoughlin és John Ward-nak példamutató tevékenységét, és az ír-magyar kapcsolatokért végzett munkáját.
John Ward alapító ezt követően Leopold Bloom szimbolikus szerepéről beszélt, aki egyszerre jelenti a az internacionalizmust, a hősies bátorságot és az elfogadást. A művészet mindig visszatükrözi a világ aktuális kérdéseit, érzékenyen közelítik meg a társadalmi problémákat és ez manapság sincs másként.
Szurcsik József, a Magyar Képzőművészeti Egyetem oktatási rektor-helyettese kiemelte a díj hiánypótló jelentőségét, mely a művészet elvitathatatlan szükségességére is felhívja a figyelmet. Az est egyik legizgalmasabb pontja kétségkívül Dr Declan Long, a zsűri elnökének értékelése volt, aki megköszönte, hogy részt vehettek a zsűri többi tagjával a műterem-látogatásokon, betekintést nyerhettek a művészek személyes tereibe, és megosztották velük véleményüket a hazai művészeti és társadalmi kérdésekről. Beszédében megemlítette, hogy nem volt könnyű döntést hozniuk, hiszen nemzetközi szinten is kiváló alkotókról van szó.
A győztes Katarina Šević nevének kihirdetése után, Mary McLoughlin alapító adta át a díjat. A művész megköszönte az elmúlt években mellette állóknak a támogatást, külön kiemelte Tehnica Schweiz alkotótársával közös munkáját, illetve azt, hogy azért is boldog mert ezt a díjat bevándorlóként nyerhette meg. Katarina Šević a szervezők segítségével keresi majd meg a legmegfelelőbb befogadó intézményt egyéni külföldi kiállításának megvalósításához. A 10 000 eurós díjat a nyertes művész megkötés nélkül használhatja fel nemzetközi karrierjének építéséhez.

A Leopold Bloom Képzőművészeti Díj művészei 2015-ben:

Albert Ádám képzőművész, 2007-ben elnyerte az Essl Művészeti Díjat, 2009-2012 között Derkovits Gyula ösztöndíjban részesült, a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanára. Kiállítási koncepciója szerint egy tér a térben megoldással, önálló részt alakított ki az Új Budapest Galérián belül, amellyel korábbi tér-tematikára épülő munkáit folytatja.

Kerezsi Nemere képzőművész, 2008-ban Junior Prima díjat nyert, az Eszterházy Károly Főiskola Vizuális Művészeti Tanszékének tanára. Caprices de Berlin sorozatából tekinthetünk meg képeket, illetve kiállításra került a művész méhek és méhkaptárak által inspirált művei.

Kokesch Ádám képzőművész 2006-ban elnyerte a Strabag-díjat, 1998 óta tagja a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesületének. Az Új Budapest Galériában a színes plexi munkái alkalmazkodnak a tér adottságaihoz és a korábbakhoz képest műveket egy teljesen új elrendezésben mutatja be azokat.

Kudász Gábor Arion fotóművész, 2015-ben a Capa-nagydíj ösztöndíjasa, 2003 óta a MOME Fotográfia Tanszék oktatója. A kiállítás során édesanyja, Kudász Emese festőművész hagyatékát feldolgozó anyagát, a Memorabilia sorozatot tekinthetjük meg, a legújabb fotógráfiákkal együtt a Human Scale sorozatból.

Puklus Péter képzőművész a Paul Huf Díj és a Unseen Dummy Díj döntőse volt 2014-ben. A 20. század Közép-Európájában egy fiktív család történetét feldolgozó The Epic Love Story of a Warrior című fotósorozata mellett, saját objektjei is megtekinthetőek.

Katarina Šević képzőművész, 2012-ben a koppenhágai Fabrikken for Kunst og Design rezidens programjának tagja, 2009-ben a londoni Gasworks rezidens művésze volt. Alfred Palestra című projektje kerül kiállításra, amelyet a 19. század végi Franciaországba betörő avantgárd irányzatok, valamint Alfred Jarry és Alfred Dreyfus alakjai inspiráltak.

Az idei döntősök munkái mellett a Leopold Bloom Képzőművészeti Díj két korábbi nyertesének anyaga is kiállításra került. A díj első nyertese Batykó Róbert 2012 és 2014 között a díjnak köszönhetően Hollandiában eltöltött ideje alatt készült festményeiből állít ki.
A második Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat 2013-ban Nemes Csaba vehette át, akinek utca tematikájú festményeit tekinthetjük meg.

Projektvezető és kurátor, Hanka Nóra művészettörténész (Pepper Art Projects), kurátor Szegedy-Maszák Zsuzsanna művészettörténész (Új Budapest Galéria).

A döntősök és korábbi nyertesek munkáit bemutató kiállítás november 15-ig tekinthető meg az Új Budapest Galériában, a Bálnában.


11891462_728501840587679_1541406900263474681_oSzeptember 5. és november 15. között látogatható a Leopold Bloom Képzőművészeti Díj 2015 kiállítás.

Kiállító művészek:

Döntős művészek: ALBERT Ádám, KEREZSI Nemere, KOKESCH Ádám, KUDÁSZ Gábor Arion, PUKLUS Péter, Katarina ŠEVIĆ
Korábbi nyertesek: BATYKÓ Róbert, NEMES Csaba

Bővebben: http://budapestgaleria.hu/uj/

        


leopold-bloom-logo-500x200

Leopold Bloom Képzőművészeti Alapítvány és a Pepper Art Projects  harmadik alkalommal adja át a hazai művészeknek kiírt egyik legnagyobb értékű díjat.

A Leopold Bloom Képzőművészeti Díj célja, hogy erősítse a magyar kortárs művészet nemzetközi jelenlétét. A díj összege 10.000 euró, melyet a győztes egy külföldi kiállítás, az ahhoz kapcsolódó költségek és külföldi jelenlétének biztosítására használhat fel.

Rekord számú (közel 120) pályázat közül egy háromtagú nemzetközi előzsűri – Catalina Lozano, Maija Rudovska és Barbara Sirieix – tizenöt művészt választott az elődöntőbe.

Az előválogatás után a főzsűri tagjai – Dr. Declan Long, Susanne Altmann és Mark Rappolt – választották ki azt a hat művészt, akik a Leopold Bloom Képzőművészeti Díj két korábbi nyertesével, Batykó Róberttel és Nemes Csabával együtt kiállítanak az Új Budapest Galériában.

albert-adam-01-lb

Albert Ádám

katarina-sevic-01-lb

Katarina Šević

kerezsi-nemere-01-lb

Kerezsi Nemere

kokesch-adam-01-lb

Kokesch Ádám

kudasz-gabor-arion-01-lb

Kudász Gábor Arion

puklus-peter-02-lb

Puklus Péter

ÚJ BUDAPEST GALÉRIA

1093 Budapest, Fővám tér 11–12., (Bálna Budapest)

2015. szeptember 5 – november 15.

A kiállítás kurátorai:

HANKA NÓRA
Pepper Art Projects

SZEGEDY-MASZÁK ZSUZSANNA
Budapest Galéria

Kiállító művészek:

ALBERT ÁDÁM
BATYKÓ RÓBERT
KATARINA ŠEVIĆ
KEREZSI NEMERE
KOKESCH ÁDÁM
KUDÁSZ GÁBOR ARION
NEMES CSABA
PUKLUS PÉTER

Döntős művészek:

ALBERT ÁDÁM
KATARINA ŠEVIĆ
KEREZSI NEMERE
KOKESCH ÁDÁM
KUDÁSZ GÁBOR ARION
PUKLUS PÉTER

Elődöntős művészek:

ALBERT ÁDÁM
BORSOS LŐRINC
CSEKE SZILÁRD
DOBOKAY MÁTÉ
FARKAS ROLAND
GOMBOS ANDREA
KATARINA ŠEVIĆ
KEREZSI NEMERE
KOKESCH ÁDÁM
KUDÁSZ GÁBOR ARION
PINTÉR GÁBOR
PUKLUS PÉTER
REGŐS ISTVÁN
SÜLI-ZAKAR SZABOLCS
SZALAY PÉTER

Korábbi nyertesek:

BATYKÓ RÓBERT | 2011
NEMES CSABA | 2013


Leopold Bloom díj: a döntősök

A harmadik alkalommal megrendezésre kerülő Leopold Bloom Képzőművészeti Díj döntőseinek névsora.


A felhívásra beadott pályázatokat két fordulóban értékelték a nemzetközi zsűrik.

Az előválogatás után tizenöten maradtak versenyben, majd a főzsűri tagjai – Dr. Declan Long, Susanne Altmann és Mark Rappolt – választották ki azt a hatot, akik lehetőséget kapnak az Új Budapest Galériában való bemutatkozásra.

A kiválasztás szempontjait a Díj alapítója határozta meg, így értékelték a beadott portfóliót és kiállítási koncepciót, valamint a művész munkáinak nemzetközi aktualitását.

A harmadik Leopold Bloom Képzőművészeti Díj döntősei:

Albert Ádám képzőművész, 2007-ben elnyerte az Essl Művészeti Díjat, 2009-2012 között Derkovits Gyula ösztöndíjban részesült

Katarina Šević képzőművész, 2012-ben a koppenhágai Fabrikken for Kunst og Design rezidens programjának tagja, 2009-ben a londoni Gasworks rezidens művésze volt

Kerezsi Nemere képzőművész, 2008-ban Junior Prima díjat nyert, az Eszterházy Károly Főiskola Vizuális Művészeti Tanszékének tanára

Kokesch Ádám képzőművész 2006-ban elnyerte a Strabag-díjat, 1998 óta tagja a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesületének

Kudász Gábor Arion fotóművész, 2015-ben a Capa-nagydíj ösztöndíjasa, 2003 óta a MOME Fotográfia Tanszék oktatója

Puklus Péter képzőművész a Paul Huf Díj és a Unseen Dummy Díj döntőse volt 2014-ben

A kétévente kiírásra kerülő díj, a modern irodalom egyik legjelentősebb alkotásának, James Joyce Ulyssesének magyar származású főhőséről, Leopold Bloomról kapta a nevét.

Az alapítók, Mary Mc Loughlin és John Ward fő célkitűzése a magyar képzőművészek nemzetközi jelenlétének és karrierépítésének támogatása. A díj szervezője a kortárs művészet népszerűsítése érdekében dolgozó Pepper Art Projects.

A győztes a szervezők segítségével keresi meg a legmegfelelőbb befogadó intézményt a külföldi kiállításhoz, melyet ezt követően közösen szerveznek meg. A 10 000 eurós díjat a nyertes művész megkötés nélkül használhatja fel karrierje építéséhez.

A Leopold Bloom Képzőművészeti Díj korábbi nyertesei:

A díjat első alkalommal Batykó Róbert vehette át a BTM Kiscelli Múzeum Templomterében.

A művész festményeinek témáit véletlen felfedezések során gyűjti össze, különböző tárgyakat, jelenségeket ragadva ki eredeti környezetükből. Munkája során olyan fontos kérdésekre keresi a választ, mint festészet szerepe és „létjogosultsága” a művészet világában.

A Leopold Bloom Képzőművészeti Díjnak köszönhetően Batykó Róbertnek önálló kiállítása nyílt a Retort Art Space-ben, Amszterdamban Serendipity címmel. A fiatal művész dolgozott Hollandiában a Retort rezidenciaprogram vendégeként és részt vehetett a Re:Rotterdam 2013 képzőművészeti vásáron, ahol 180 kiállító közül elnyerte a legjobb prezentáció díját.

Két évvel később, 2013-ban Nemes Csaba vehette át a győztesnek járó díjat a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeumban. Munkássága során a figyelme a közelmúlt eseményeire és a társadalom aktuális kérdéseire irányult. A Leopold Bloom Képzőművészeti Díj által létrejött önálló kiállítására a rijekai Museum of Modern and Contemporary Art-ban került sor, ebben az évben pedig a krakkói Museum of Art (MOCAK) rendez egyéni kiállítást a művésznek.

Az idei díjátadóra szeptember 4-én az Új Budapest Galériában, a Bálnában kerül sor, ahol a döntős művészek mellett, a korábbi évek nyerteseinek a munkái is megtekinthetőek lesznek.


Kihirdették a Leopold Bloom Képzőművészeti Díj elődöntőseit!

Mintegy másfél hónapos munka után a háromtagú nemzetközi előzsűri kiválasztotta azt a 15 művészt, aki továbbra is versenyben maradhat a
10 000 eurós elismerésért.

A Leopold Bloom Képzőművészeti Díj elődöntősei 2015-ben:

Albert Ádám
Borsos Lőrinc
Cseke Szilárd
Dobokay Máté
Farkas Roland
Gombos Andrea
Katarina Šević
Kerezsi Nemere
Kokesch Ádám
Kudász Gábor Arion
Pintér Gábor
Puklus Péter
Regős István
Süli-Zakar Szabolcs
Szalay Péter

Videó: https://youtu.be/rt4IC6X_nH8

Az előzsűri tagjai voltak:
Catalina Lozano független kurátor és író, 2011-ben társalapítója volt a De sitio kurátori platformnak Mexikó városban. 2008 és 2010 között a Gasworks Residency Programért felelt Londonban.
Maija Rudovska független kurátor és kutató Rigában, jelenleg a szovjet kor építészetét kutatja phd tanulmányai keretein belül a lett Art Academy-n.
Barbara Sirieix Párizsban élő független kurátor, író.  A Redshoes társalapítója és társigazgatójaként dolgozott 2008 és 2012 között; valamint különböző filmes események programjainak kurátora.

Kedvező változtatások, több jelentkező:
A díj alapítói Mary Mc Loughlin és John Ward, valamint a szervező, Pepper Art Projects által bevezetett változtatások eredményeként minden eddiginél több – közel 120 képzőművész – adta be pályázatát a hazai művészeknek kiírt egyik legnagyobb értékű díjra.

A korábbiakkal ellentétben nem volt elvárás külföldi intézmény befogadó nyilatkozatának mellékelése, a győztes és a szervezők közösen keresik meg azt az európai kiállítási helyszínt, amely a legalkalmasabb a művész anyagának bemutatására, nemzetközi karrierjének építésére.

Szintén újítás a kétszintű zsűrizés. Az elődöntősök közül a neves szakemberekből álló háromtagú nemzetközi zsűri dönt a végső döntősökről, ezt követően a győztest személyes műterem látogatások útján választják majd ki.

A zsűri tagjai:
Dr. Declan Long főiskolai oktató, a dublini The Douglas Hyde Gallery, Írország egyik legjelentősebb, nemzetközi szinten elismert művészeti központjának igazgatósági tagja.
Susanne Altmann művészettörténész, kurátor és író, a drezdai Academy for Visual Art előadója.
Mark Rappolt 2006 óta az ArtReview főszerkesztője, 2013-ban ő indította útjára a Shanghai-i székhelyű ArtReview Asia magazint.

A Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat szeptember 4-én adják át a győztesnek az Új Budapest Galériában, a Bálnában. A díjátadót követően a döntős művészek kiállítása november 15-ig megtekinthető lesz.


Az elődöntősök


imagesFŐSZEREPBEN A KORTÁRS MŰVÉSZET

HARMADIK ALKALOMMAL KERÜL MEGHIRDETÉSRE A LEOPOLD BLOOM KÉPZŐMŰVÉSZETI DÍJ

A Leopold Bloom Képzőművészeti Alapítvány és a Pepper Art Projects szervezésében meghirdetésre kerül a Leopold Bloom Képzőművészeti Díj.

Az alapítók célja, hogy támogassák a magyar képzőművészet progresszív alkotóit és segítsék nemzetközi bemutatkozásukat, karrierépítésüket. A díj alapítóinak kezdeményezése – hasonlóan a James Joyce Ulysseséhez – többek között a nemzetköziséget, az ír-magyar kapcsolatokat szimbolizálja.

Az elismert szakemberekből álló nemzetközi zsűri értékelése alapján kiválasztott döntősök művei az Új Budapest Galériában (Bálna) kerülnek kiállításra, ahol a díjátadón ismerhetjük meg győztes művész nevét.

A díj összege 10 000 euró, melyet  a győztes egy külföldi kiállítás, az ahhoz kapcsolódó költségek és külföldi jelenlétének biztosítására használhat fel.

A díjátadó időpontja 2015. szeptember 4. 18 óra.

Az alapító és támogató: Leopold Bloom Alapítvány, Maurice Ward Art Handling Kft
Koncepció és megvalósítás: Pepper Art Projects

A pályázat:

A pályázati anyagnak tartalmaznia kell:

1.    Angol nyelvű, aktualizált szakmai önéletrajzot
2.    Angol nyelvű digitális portfóliót (a benne szereplő művek adataival: cím, év, technika, méret, egyéb szükséges információk)
3.    Angol nyelvű, aktualizált statement-et, mely reflektál a művész bemutatott műveire
4.    Legfeljebb kétoldalas, angol nyelvű, a pályázó alkotásait bemutató külföldi kiállítás szöveges koncepcióját. A koncepció egyaránt vonatkozhat egyéni kiállításra vagy a pályázó csoportos kiállításon való szereplésére. Az utóbbi esetben a csoportos kiállítás teljes koncepciója, valamint a többi kiállító művész listája is csatolandó.
5.    Legalább négy legfeljebb nyolc alkotásnak a reprodukcióját ( cím, év, technika, méret, egyéb információk), melyet a pályázó az ősz folyamán megrendezendő díjátadó kiállításra történő beválogatása esetén bemutatásra szán.

Részvételi feltételek:

 • A díjra korhatár nélkül, ingyenesen pályázhatnak Magyarországon alkotó, illetve a hazai szcénában markánsan jelenlevő művészek.
 • A pályázók vállalják a Szervezővel (Pepper Art Projects) való együttműködést, a szükséges információk rendelkezésre bocsátását, a határidők betartását.
 • A pályázók elfogadják a szakmai zsűri döntését, illetve azt, hogy a zsűri a sikertelen pályázatokra vonatkozó döntését nem indokolja.
 • A pályázók a zsűrit a válogatás során nem befolyásolhatják, amennyiben a művész, vagy annak képviselője ezt bármilyen formában megteszi, úgy a pályázó azonnal kizárhatóvá válik a versenyből
 • Amennyiben a pályázót a zsűri beválogatja a díjátadó kiállításba, úgy a művész tudomásul veszi és vállalja, hogy:
 • további díjazás nélkül rendelkezésre bocsátja a pályázati anyagban megjelölt és a zsűri által kiválasztott műveit a kiállítás idejére. A műtárgyak biztosítását a kiállítás idejére a szervezők vállalják.
 • elfogadja, hogy kiállított műveit a szervezők a Leopold Bloom Képzőművészeti Díjjal kapcsolatos kommunikációban korlátlanul és díjtalanul felhasználhatják, amennyiben a megjelenés nem sérti a művész reputációját.
 • A díj nyertese vállalja a pályázati anyagban ismertetett kiállítás megvalósítását.
 • A díj nyertese vállalja, hogy a külföldi kiállításról a megvalósítást (zárási dátum) követő egy hónapon belül rövid beszámolót készít angol és magyar nyelven, ezt és a kiállításról készült fotó, video anyagot megküldi a Szervező részére.
 • A díj összegének kifizetéséről és az együttműködés részleteiről (különös tekintettel az Új Budapest Galéria és a művész együttműködésére) külön írásos megállapodás születik.
 • A pályázók elfogadják, hogy adatszolgáltatásuk önkéntes és pályázatuk beadásával hozzájárulnak, hogy  a Szervező személyes adataikat kezeli  a pályázat elbírálásának ideje alatt.
 • A pályázók elfogadják, hogy a részvétel feltételeit a szervezők indokolt esetben megváltoztathatják.
 • A pályázók részvételükkel elismerik és tudomásul veszik a részvételi feltételeket. Ezek megszegése a pályázatból való kizárást vonhatja maga után.

A döntés:

A pályázatokat az alábbi szakemberek értékelik:

 • Zsűri: Dr. Declan Long – elnök, Susanne Altmann, Mark Rappolt
 • Előzsűri: Catalina Lozano, Barbara Sirieix, Maija Rudovska

A zsűri tagjai a következő szempontok alapján hozzák meg döntésüket:

 • a beadott portfólió és kiállítási koncepció
 • a művész munkáinak nemzetközi aktualitása

A szervezők a döntősök névsorát 2015. július 24-én teszik nyilvánossá, majd a zsűritagok augusztus végén személyesen felkeresik a művészek műtermeit.

A győztes kihirdetése és a díjátadó 2015. szeptember 4-én kerül megrendezésre az Új Budapest Galériában (Bálna).

A külföldi kiállítás:

A pályázat győztese a díjátadót követően az Alapító és Szervező közreműködésével koncepciót dolgoz ki a külföldi kiállítás optimális helyszínéről, időpontjáról. A kiállítási helyszín kiválasztásának fontos szempontja, hogy olyan tér legyen, melynek közönsége, hagyományai, stílusa kapcsolódik a győztes munkáinak műfajához és segítse a művész külföldi karrierépítését.  A helyszín kiválasztását követően a Szervező felveszi a kapcsolatot a megjelölt kiállítóhellyel és előkészíti a kiállítást. A művek szállítását és biztosítását a Maurice Ward Art Handling Kft intézi. A kiállítás megvalósítására legfeljebb 18 hónap áll rendelkezésre.

Kapcsolat:

Hanka Nóra művészettörténész, projektvezető (Pepper Art Projects)
E-mail: info@leopoldbloomaward.com

Pályázatok benyújtása:

Határidő: 2015. április 30. éjfél

A határidő után beérkezett pályázatokat nem áll módunkban elfogadni.

A pályázatok megengedett formátuma: PDF, maximum 10 MB méretben.

PÁLYÁZATI ANYAG FELTÖLTÉSE>>