OTOK HVAR
Tompai Ildikó

2013.június 8-14.
Budapest, XII., Törpe utca 8.


Tompai Ildikó fiatal festőművész Horvátország varázslatos tájai, a dalmát nyár atmoszférája ihlette festményeiből nyílik az Otok Hvar című kiállítás a Pepper Art Projects szervezésében.

Olvasásba, napfürdőzésbe, önfeledt pihenésbe merült alakok, napernyős tengerparti látképek, vagy elhagyott székekkel és poharakkal teli mediterrán kávéházi enteriőrök statikus látványa jellemzik Tompa Ildikó sorozatának témáit. A mozdulatlanság ábrázolása azonban a vibráló színhasználattal párosulva igen izgalmas, mozgalmas hangulatú sorozatot hoz létre.

Az élénk, intenzív színhasználat – erőteljes, merész bordók és vörösek, illetve a türkizes-azúros színű tenger számtalan árnyalatának megjelenítése – kölcsönöz mozgalmasságot a tájaknak, teraszoknak, szobabelsőknek, és méltóan idézik fel a mediterrán partvidék fülledten kellemes, tikkadt nyári hangulatát.

Ugyanakkor a karakteres színvilággal olykor nyersen durva ecsetkezelés és hullámzó, ritmust sugalló vonalvezetés párosul, melyek együttesen adnak életteli hangulatot az amúgy léha mozdulatlanságot sugalló alakoknak, tájaknak, kávéházi látképeknek. Azonban egyes képeken, melyeken a kontúrok elhagyása észlelhető, a színvilág is redukáltabb – itt lágyság lép a karakteres színek és a merész vonalvezetés idézte vadság helyébe. Mozdulatlanság és vibrálás, lágyság és vadság egyszerre vannak jelen Tompai Ildikó festményein.

Tompai Ildikó festményei és grafikái a XII. kerületi Törpe utca 8. szám alatt található kiállítóhelyen tekinthetőek meg. A kiállítást megnyitja Őexelenciája DR. Gordan Grlić Radman, Horvátország Magyarországi Nagykövete és PROF. Kőnig Frigyes DR.HABIL, DLA a Magyar Képzőművészeti Egyetem Rektora.

A megnyitó időpontja: 2013. június 4-e 18 óra. A kiállítás megtekinthető: 2013 június 4-től 11-ig munkanapokon 14 és 18 óra között.